Headerafbeelding

VoordeZon Energiecoöperatie U.A.

Opstart VoordeZon Energiecoöperatie U.A.  
De eerste Postcoderoos in de Gemeente Venray is een feit.

Een postcoderoos is een zonnepanelen collectief in of aansluitend bij de postcode waar je woont. Met een aandeel in een dergelijk collectief kun je in aanmerking komen voor de postcoderoosregeling. De deelnemers zijn doorgaans mensen die geen zonnepanelen op hun dak kunnen (of soms ook willen) leggen.

Op het dak van het industrieel gebouw aan De Voorde 26 in Oostrum, zijn 239 grote (410Wp) zonnepanelen gelegd. Deze panelen zijn eigendom van de Energiecoöperatie VoordeZon. Vanaf 1 februari 2021 profiteren 25 gezinnen in Oostrum, Leunen en Venray, die geïnvesteerd hebben in deze installatie, van de stroom die de installatie opwekt. Op basis van de nu nog geldende Postcoderoosregeling, krijgen ze gedurende 15 jaar tevens de energiebelasting incl. BTW van de door hun aandeel opgewekte stroom terug.

Beepower lid Jacques Lemmen nam in 2019 het initiatief, op basis van zijn ervaring met het opzetten van een andere energiecoöperatie, om een postcoderoos op te zetten. Door Jeu de Wit, ook lid van BeePower en mede-eigenaar van het industrieel gebouw aan De Voorde 26 in Oostrum, werd het dak ter beschikking gesteld.

In eerste instantie is met de Dorpsraad in Oostrum contact gezocht om te bespreken hoe dit plan aan de inwoners van Oostrum bekend gemaakt zou kunnen worden. Na een openbare vergadering van de Dorpsraad en een van BeePower meldden zich ruim tien gegadigden. Ook in Leunen en Venray zijn een aantal ledenwervingsbijeenkomsten georganiseerd.

Met de aanmelders is een bijeenkomst georganiseerd om tot vorming van een werkgroep te komen waaruit tenslotte een tijdelijk bestuur voor de op te richten Coöperatie is samengesteld.

Piet Poels en Aloys Scholl

Deze werkgroep (en met name het tijdelijk bestuur, bestaande uit Paul van Leeuwen, Aloys Scholl en Piet Poels), heeft alles tot in detail georganiseerd. Er is heel veel tijd in het project gestoken en er waren veel hobbels op hun weg. Een groot compliment is zeker op z’n plaats. Ook de werkgroep leden Annemarie van Kruijssen, Martin Cuypers en Riny Creemers hebben goede diensten bewezen. Er werd nauw samengewerkt met BeePower bestuursleden Rob in het Veld-Loeffen en Pieter van Hoenselaar en met Jacques Lemmen als vraagbaak op de achtergrond.

Voor de Kerst van 2020 werd door CMS Energiesystemen Horst, de laatste hand gelegd aan het leggen van de zonnepanelen op het hoogste dakdeel van het gebouw.

In januari is de installatie gereed gemaakt voor aansluiting op het elektriciteitsnet en zijn de laatste administratieve eindjes aan elkaar geknoopt. Vanaf 1 februari is “VoordeZon” een feit. Hiermee is een nieuwe mijlpaal bereikt voor de Energietransitie in Venray.

Ga terug naar overzicht
© 2021 Beepower Energie Coöperatie Venray
Created by